Forum ...::: IMPERIUM  ROMANUM :::... Strona Główna ...::: IMPERIUM ROMANUM :::...
Forum poświęcone Cesarstwu Rzymskiemu i nie tylko. Moribus antiquis stat res Romana virisque.
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Kuchnia rzymska
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::: IMPERIUM ROMANUM :::... Strona Główna -> Imperium Romanum ogólnie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 17:06, 30 Maj 2005    Temat postu: Kuchnia rzymska

Zacznę od szczegółowego przepisu, ale jak znajdę więcej czasu, to napiszę ogólnie o kuchni Smile

Fasolka Kommodusa z anyżem i jajkami

Kiedy masz ochotę na coś ostrzejszego Cool

400g świeżej fasoli w strąkach
1/2 szklanki wody

sos:
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki ziaren selera lub lubczyku
szczypta anyżu
2 łyżeczki pokrojonej cebuli
1/2 szklanki białego wina
3 surowe żółtka

Ugotować fasolkę, odcedzić, wywar zachować. Do moździerza wsypać pieprz, ziarna selera (lubczyku) i anyż, wymieszać z łyżeczką wywaru z fasoli. Dodać cebuli, wina i dobrze ubite żółtka, polać odcedzoną fasolkę. Piec w temperaturze 180 st. C.

Smacznego!!!

Wg Apicjusza De re coquinaria (I w. n.e.). Zaadoptowane dla kuchni współćzesnej przez J. Edwardsa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus
Pontifex Maximus



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków

PostWysłany: Pon 17:33, 30 Maj 2005    Temat postu:

Mniam, mniam... I proste w przygotowaniu - nie wymaga wielkiego nakładu sił Wink Hmm.. będę musiał to spróbować przygotować... Może mi się uda, chociaż moje doświadczenie kulinarne nie jest wielkie Smile

Dzięki Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 18:53, 30 Maj 2005    Temat postu:

Powinno wyjść - tylko nie dodaj za dużo anyżu! Poza tym smak jest naprawdę oryginalny. Ciastka wg rzymskiego przepisu smakowały mi przede wszystkim dlatego, że były rzymskie, a nie ze powodu szczególnych walorów smakowych. Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus
Pontifex Maximus



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków

PostWysłany: Wto 11:45, 31 Maj 2005    Temat postu:

Mater castrorum napisał:
Powinno wyjść - tylko nie dodaj za dużo anyżu! Poza tym smak jest naprawdę oryginalny. Ciastka wg rzymskiego przepisu smakowały mi przede wszystkim dlatego, że były rzymskie, a nie ze powodu szczególnych walorów smakowych. Wink


Mam nadzieję, że wyjdzie, kiedy sieza to zabiorę Wink Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 16:14, 31 Maj 2005    Temat postu:

Emperor napisał:
Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku?


Trudno mi określić w minutach, ale do czasu, kiedy zalewa się zetnie i zacznie lekko przybrązawiać. Może to jakoś pomoże Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus
Pontifex Maximus



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków

PostWysłany: Wto 16:17, 31 Maj 2005    Temat postu:

Mater castrorum napisał:
Emperor napisał:
Aha.. a jak długo trzymać to w piekarniku?


Trudno mi określić w minutach, ale do czasu, kiedy zalewa się zetnie i zacznie lekko przybrązawiać. Może to jakoś pomoże Rolling Eyes


Ok. rozumiem. Dzięki Smile Zbliżają sie wakcje, więc będzie czas na wypróbowanie przepisu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:39, 31 Maj 2005    Temat postu:

Dla mnie wakacje wydają się tak odległą przyszłością... A jeszcze dalszą wolne chwile... Ale może znajdę troche czasu i podam jakieś nowe przepisy Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus
Pontifex Maximus



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków

PostWysłany: Wto 23:11, 31 Maj 2005    Temat postu:

Mater castrorum napisał:
Dla mnie wakacje wydają się tak odległą przyszłością... A jeszcze dalszą wolne chwile...


Ale tylko ten czerwiec przeżyć... a potem trzy miesiące wolnego Wink

Cytat:
Ale może znajdę troche czasu i podam jakieś nowe przepisy Smile


Będę czekał z niecierpliwością Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 18:39, 01 Cze 2005    Temat postu:

Emperor napisał:
Ale tylko ten czerwiec przeżyć... a potem trzy miesiące wolnego


Ale trzeba przeżyć... Może czas będę miała dopiero po wakacjach? Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Doris
Bywalec



Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:43, 04 Lip 2006    Temat postu:

Mater castrorum bardzo ciekawy przepis Smile) Jak tylko będę mieć okazję, spróbuję Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
innuendo
Civis romanus



Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 0:40, 06 Gru 2006    Temat postu:

Przewaga rzymskich potraw jest z garum więc osoby nie lubiące sfermentowanych ryb nie mają czego szukać Wink Dobry jest sernik wg Katona. Robi się go podobnie, jak teraz, ale z mniejszą ilością jaj.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 13:38, 06 Gru 2006    Temat postu:

Miałam okazję spróbować garum w Biskupinie. Smakowało mi i jest przede wszystkim słone. Jeśłi ktoś nie wie, jak się je robi, wtedy może nawet nie mieć skojarzenia z rybami Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
innuendo
Civis romanus



Dołączył: 10 Lis 2006
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:24, 06 Gru 2006    Temat postu:

Ja też miałam okazję spróbować, ale sama nazwa odstrasza wielu ludzi Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mater castrorum
Ekwita



Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 402
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 15:04, 06 Gru 2006    Temat postu:

Nazwa nie, ale jak się dowiedzą, z czego to jest Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magnecjusz Antonius
Pontifex Maximus
Pontifex Maximus



Dołączył: 25 Maj 2005
Posty: 441
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Południowe prowincje Imperium/Kraków

PostWysłany: Śro 16:14, 06 Gru 2006    Temat postu:

Przypuszczam, że uśiwadomienie sobie że robi sie to z wnętrznosci ryby, moze wielu zniechęcić Laughing To miało chyba konstystencję pastym, jeśli dobrze pamiętam? Niestety nei było mi dane zakosztować jego smaku.
Ale przypomniało mi sie, że u Marcjalisa w Epigramach było takie zdanie (tu posłuże się książką): "Papilusowi tak cuchnie z ust, że najsilniejszy zapach perfum zamienia się przy nim w odór garum" Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ...::: IMPERIUM ROMANUM :::... Strona Główna -> Imperium Romanum ogólnie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin